Дървени плотове за маса от масив

Описание

Дървени плотове за маса от масив

Искате да откриете перфектната маса за Вашия дом? А знаете ли, че вече можете да си я създадете сами с дървен плот от ЕРА БЕСТ?

Естествената дървесина е само една от възможностите, които ще откриете на пазара. В серийното производство широко използвани са материали като МДФ, ПДЧ, шперплат, фурнир и много други. Ако обаче търсите най-доброто качество и стил, ние Ви препоръчваме да се доверите на превъзходните характеристики на естествената дървесина.

Какви са предимствата на масивната дървесина?

Има причина всички мебели в миналото да са били правени от естествено дърво. Това е не само здрав, но и много издръжлив материал, който може буквално да издържи дълги години, без да промени добрия си външен вид. Разбира се, за да се случи това, трябва да се поддържа правилно.

Има много случаи, в които мебелите от масив се предават в семействата от поколение на поколение. За разлика от евтините мебели, които не могат да бъдат поправени при нараняване на корпуса или повърхностите, масивното дърво може да бъде реставрирано.

Естественото дърво е уникално и не може да бъде повторено. Всяко парче дърво е уникално и единствено по рода си. Това се дължи на природата на самата дървесина. Нейните шарки са толкова специфични, че плотове от един модел имат свой уникален характер и индивидуалност.

Масивната дървесина се отличава със своя:

    • Естествен цвят, който може драстично да варира между светло и тъмно.

    • Шарки, които се появяват естествено, но произволно, докато дървото расте.

    • Сърцевина, която варира в зависимост от вида на дървото и начина, по който е отсечено.

Затова можем да кажем, че възможностите за персонализиране са почти безкрайни при дървените плотове.

С какво трябва да се съобразите при закупуването на дървен плот?

Масивната дървесина може да бъде категоризирана на няколко вида, една от които - твърда широколистна дървесина с дървесни видове като дъб, орех и бук.

Дъбът се слави със своя динамичен и многофункционален, златист до средно кафяв цвят и естествени зърна. Използван от векове в направата на мебели и подови настилки.

Орехът има характерно елегантен цвят от кремаво до шоколадово кафяво - често с примамлив оттенък на лилаво. Понякога с тъмни ивици, зърнестите шарки могат да варират от изключително фигурни до много обикновени. Тъй като е много трудно да се имитира изкуствено, орехът е много популярен за дървени плотове.

На какво да обърнете внимание при избора на дървен плот?

Размерът е един от най-важните критерии, на който трябва да обърнете внимание. Той зависи от:

    • Предназначението на плота – дали става въпрос за трапезна, холна маса или бюро.

    • За какво ще го използвате – ако е маса - дали смятате да я използвате по предназначение или и като работна зона.

    • Колко е голямо домакинството Ви – за маса е важно да предвидите броя хора, които очаквате да настаните на нея.

    • Пространството, с което разполагате – от него зависи и какви ще са максималните размери на плота.

Повечето производители предлагат стандартизирани размери, но ние ще Ви предложим и изработка по индивидуални размери.

Не бива да забравяте да обърнете внимание и на стабилността на плота. Масивната дървесина е достатъчно здрава, за да издържи на интензивна експлоатация, но тук е важно да подберете и подходяща основа или крака за маса.

Защо да изберете дървени плотове за маса от масив пред МДФ?

Както вече споменахме, масивната дървесина е един от най-добрите материали, които ще откриете на българския пазар. Тя е изключително издръжлива и естетически привлекателна. Независимо дали търсите дървен плот за трапезна или холна маса, можем да Ви предложим голямо разнообразие от дизайни и естествени цветове.

МДФ идва от английското наименование - Medium Density Fiberboard и означава плоскости от фибри със средна плътност. Този материал е бил създаден като реплика на естествената дървесина, за да предложи по-евтина алтернатива.

МДФ плоскостите имат много гладка текстура. Това се дължи на специалната технология на изработка, при която се използва висока температура и налягане. Влакната не следват определена шарка или мотив. Те са произволно ориентирани и това позволява да се режат във всяка посока при производството на мебели.

Най-голямото предимство на МДФ плоскостите е, че са много гъвкави и имат минимална реакция на влага. Но, за разлика от естественото дърво, притежават и редица недостатъци като:

     По-лесно се повреждат. Основната разлика между двата материала е повърхността. Външната повърхност на МДФ-а е практически същата като сърцевината му, но е свръх пресована, за да бъде по-плътна. Ако нараните корпуса и се опитате да го реставрирате с методи като шлайфане ще достигнете до покритата с влакна сърцевина. Така ще повредите плоскостта и ще нарушите целостта й. За разлика - при масивната дървесина, където е възможно да се реставрират мебелите, щетите върху МДФ-а са постоянни.

     МДФ-ът е по-тежък. Грешно е схващането, че естествената дървесина е по-тежка и неудобна при разместване на обзавеждането. Истината е, че МДФ-ът тежи много повече. Това е причината, поради която много дизайнери препоръчват корпусът на обзавеждането да бъде от друг материал, а вратичките от МДФ.

     Уязвим на екстремни температури. Този материал е направен от восък и/или подобни на смола съединения. Ето защо, МДФ плотовете не трябва да се разполагат в близост до отоплителни уреди като радиатори, фурни, печки и други.

     Не може да издържи голямо тегло. Въпреки че конструираната дървесина се използва широко за маси, гардероби, рафтове, шкафове и други, те не се предназначени за голяма тежест, защото се огъват и увисват. Масите от МДФ се нуждаят от допълнителна опора, за да не се появи този проблем.

Както вече разбрахте и двата материала имат своите предимства и недостатъци. Ако планирате да създадете перфектната маса, ние Ви препоръчваме да заложите на дървен плот от масивна дървесина. Въпреки че МДФ-ът предлага повече възможности за дизайн, масивната дървесина е здрава и надеждна. Тя ще устои не само на времето, но и на интензивната експлоатация.

Поканете красотата на природата у дома си и се насладете на маси в традиционен, модерен или класически стил. Ние - от ЕРА БЕСТ, ще Ви предложим голямо разнообразие от плотове за маса от масив. Свържете се с нас на телефони: +359 885 30 71 88 и +359 889 51 68 38.

Галерия

Реализирани проекти

доказано качество

Сертификати

Фирма ЕРА БЕСТ ООД е член на Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост и е FSC сертифицирана.

Фирма ЕРА БЕСТ ООД е член на Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост и е FSC сертифицирана.

Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/

Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост/БКДМП/